pondelok 1. septembra 2014

Na vlne radosti













"Radosť a šťastie k nám neprídu samé od seba. Musíme sa pre ne rozhodnúť, a to každý deň odznovu."
Henri Nouwen - Psychológ, spisovateľ a katolícky kňaz (1932 - 1996)

Šťastní ľudia sú podľa psychológov oveľa odolnejší, zdravší aj užitočnejší v tomto svete. Začali sme teda skúmať, čo nám v živote prináša radosť.


Tu je výsledok nášho skúmania:

Zažívame radosť, keď dôverujeme Bohu.
Sme kresťania. Takže asi nikoho neprekvapíme tým, že veríme v Boha. Ale veriť, že Boh existuje a dôverovať mu sú dve veci. Tá druhá je oveľa ťažšia. No o to väčšie ovocie prináša. Nádej, radosť, pokoj. Kto by po nich netúžil. Keď človeku naplnia srdce, nie je v ňom viac miesto pre depresiu, hnev, pýchu a podobné veci, ktoré víria dnešným svetom a limitujú nás. Ale sme ľudia, nie anjeli a žijeme vo svete a nie v rajskej záhrade. Preto neočakávame, že budeme dokonalí a život jednoduchý. Šťastie a radosť nám však stoja za trochu námahy. Boh má pre nás pripravené úžasné veci a chceme mu dôverovať. Niet pre nás inej cesty k pozitívnemu životu.

Zažívame radosť, keď sme spolu.
Zobrali sme sa pred štyrmi rokmi, pretože sme sa cítili nerozluční. A stále to platí. Nie vždy je to však medzi nami "ružové", každý vzťah má svoje problémy...to pozná každý človek, ktorý miloval. Avšak slobodne sme sa rozhodli jeden pre druhého, a preto chceme, aby náš vzťah fungoval bez ohľadu na to, čo sa okolo nás deje. Preto sa snažíme vyhradiť si na seba dosť času, ideálne aj mimo bežného "narážania" do seba doma :) Aj keď to niekedy znamená povedať nie iným veciam, ľuďom, plánom. Naše manželstvo nie je zmes individuálnych životov, ktoré sa občas pretnú, ale je to naša spoločná cesta. Určite sme sa nestretli náhodou. Existujú vôbec náhody? Veríme v Božie riadenie, takže odpoveď na túto otázku už máme.

Zažívame radosť, keď zdieľame svoj život.
Svet je pre nás jedna veľká komunita ľudí, ktorí potrebujú jeden druhého. Zdielaná radosť sa znásobuje a zdielané utrpenie sa zmenšuje. Potrebujeme dávať aj prijímať pomoc. Chceme sa inšpirovať životmi ostatných a vymieňať si skúsenosti. Venovať svoj čas ľudom je skvelá investícia. Preto sme sa rozhodli otvoriť náš život napríklad pre ďalšieho človiečika (ktorý je už v mojom brušku:), pre kresťanské spoločenstvo, pre couchsurfing.org....alebo aj pre tento blog. Sme si istí, že náš život tak bude ešte živší. Nevieme si predstaviť mať radosť zo života, keby sme žili v izolácii a osamotení (aj keď je fakt, že zažívame chvíle, kedy by sme sa najradšej vyparili niekam na opustený ostrov:)).

Zažívame radosť, keď žijeme eko a bio.
Podľa možností, ktoré máme tu a teraz. Časových, finančných aj priestorových. V našom dvojizbovom byte a plnom diári. Nič mimoriadne. Venujeme sa napríklad triedeniu odpadu. Zatiaľ papier, plast, kov, sklo. Máme triediče v kuchyni a na balkóne. Snažíme sa čo najviac používať ekologické čistiace a pracie prostriedky a biokozmetiku. V kabelke nosíme nákupnú tašku, aby sme nerozmnožovali plastové sáčky. Hlavné je nezabudnúť ju doma:) Tiež sa venujeme "debničkovaniu". Každý týždeň tak máme čerstvé výrobky z neďalekých fariem. Sú to maličkosti, ktoré urobia deň krajším. Nič komplikované, čo by extra zaťažovalo peňaženku alebo sa nedalo vyriešiť cestou z práce. Na začiatku malá časová investícia, nakoniec dobrý pocit, že aspoň malou troškou zakrývame svoju ekologickú stopu najazdenú v dopravných prostriedkoch alebo skonzumovanú vo všetkom, čo nakupujeme. Príroda je dar a zaslúži si úctu.

Zažívame radosť, keď cestujeme.
Cestovanie dodáva nášmu životu dobrodružstvo, iskru ale najmä spoločne strávený čas mimo domu a všetkých problémov. Preto obetujeme veľa dní "dovolenky" na backpacking, roadtripy a výlety. Čas od času si doprajeme aj oddychovú dovolenku pri mori, avšak neustále nás láka spoznávať svet aj spoza múrov hotelov. Podľa stavu našej peňaženky si vyberáme destinácie, no či už je to niekde v Bosne alebo v Mexiku, podstatné pre nás je, že cestujeme. Rozhodli sme sa teda hľadať spôsoby, ako realizovať naše cestovateľské sny a nezbankrotovať pri tom:). Časť príjmov si na to samozrejme musíme vyhradiť, ale nie je to len o peniazoch. Cestovanie nie je len pre "vyvolených", ale pre každého. Kto chce, nájde spôsob. Veríme, že ani rodinný život nebude prekážkou.

Toto je náš malý recept na šťastie. A učíme sa ho variť každý deň :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára