pondelok 1. septembra 2014

Prečo cestujeme


















Cestovanie pre nás nie je len dovolenka. Necestujeme len preto, aby sme si oddýchli. To by sme potom prežívali veľké sklamanie zas a znova, pretože s cestovaním je spojených kopec problémov a starostí. Cestovanie je pre nás niečím viac. Je to dobrodružstvo, ktoré nás vyvádza z nášho denného stereotypu.


Je to naša príležitosť vidieť "za horizont". Byť viac spolu. Je to pre nás výzva opustiť našu komfortnú zónu. A v neposlednom rade zažívame aj "odreagovanie sa" od každodenných problémov. A zistili sme, že vôbec to nemusí byť také extrémne drahé, ako sa na prvý pohľad zdá. Cestovanie samozrejme niečo stojí ako všetky dobré veci. Preto je pre nás dôležité vedieť, prečo cestujeme. Ovplyvňuje to naše očakávania od výletov, výber destinácií, prípravu rozpočtu, ale aj spôsoby, akými cestujeme.

Cestovanie nám prináša okrem oddychu aj veľmi veľa ďalších benefitov:

  • Zažívanie spoločného dobrodružstva
Bežne trávime celé naše dni v kancelárii. Každý vo svojej práci. Aj keď naše úlohy sú často dobrodružné, ale je to skôr  také dobrodružstvo "spoza skla". Medzi mantinelmi a jeden bez druhého. Aj keď máme našu prácu radi, túžime zažívať nielen virtuálny, ale aj reálny svet. Spoznávať jeden druhého v "neobyčajných" situáciách. Byť spontánni a neriadiť sa stále len kalendármi. Utužovať náš vzťah cez rôzne problémy, ktoré dokáže priniesť len cestovanie. Presúvať sa spolu z miesta na miesto. S ľahkým batohom a ľahkou mysľou. Byť stratený a hľadať sa aj bez internetu a GPS. Smiať sa na banalitách, ktoré bežne príliš riešime. Zažívať Boha a dôverovať mu, že na nás dohliada, aj keď sme zoči voči divej zveri :)

  • Stretávanie nových, pre nás netradičných ľudí
V úplnych začiatkoch sme si mysleli, že pri cestovaní sa proste "dovolenkuje" a nech nám idú všetci z cesty. Zmenila to skúsenosť vo Verone v Taliansku, kde sme mali prenajatú izbu u jedného domáceho. Registroval sa na hostelbookers.com, takže sme ho našli úplnou náhodou. Hneď po našom príchode sa nám venoval, dal nám mapku, porozprával nám o meste a nasmeroval nás. A my sme boli nadšení. Hneď po dovolenke sme sa prihlásili na couchsurfing, o ktorom sme už toľko počuli. Ale tak ako mnohí, báli sme sa, či to je bezpečné. A či nebudeme príliš unavení. Nakoniec zvíťazila zvedavosť a dali sme tomu šancu. A nikdy sme to neoľutovali. Táto skúsenosť nás otvorila pre nových ľudí celkovo. Nevieme si už dnes predstaviť cestovať bez toho, aby sme trávili čas s ľudmi - či už lokálnymi alebo cestovateľmi. Samozrejme nie 24 hodín denne, potrebujeme aj svoje súkromie a chvíle, kedy jednoducho "vypneme". Avšak spoznávanie ľudí dodáva cestovaniu šmrnc. Rozveselíme sa navzájom, poradíme si a spoznáme krajinu z lokálnej perspektívy. Vrátime sa tak domov plní inšpirácie.

  • Spoznávanie sveta takého, aký je
Cestovanie je pre nás poznávanie. Poznávanie toho, čo je za našimi hranicami. V minulosti sme boli nadšení hlavne západným svetom a jeho vymoženosťami. Chceli sme spoznávať krásne mestá, vyspelé priestory a sofistikovaných ľudí. A stále nás to láka. Ale nechceme už spoznávať len to "dokonalé", čo tento svet ponúka. Práve naopak. V poslednej dobe sa otvárame aj pre "menej rozvinuté" krajiny. Krajiny, v ktorých na prvý pohľad "nie je čo pozerať". Ponúkajú totiž niečo úplne iné. Rôznorodosť. Prekvapenia. Srandu. Absurditu. Nedotknutú prírodu. Ľudí, ktorí sa tešia z maličkostí. Ošarpané posprejované budovy, ktoré dýchajú príbehmi. Svet nie je len čierno-biely - chudobný-bohatý, pekný-škaredý, zastaralý-progresívny. Svet je svet - taký, aký je. A taký ho chceme spoznať. Za život ho zrejme nestihneme precestovať celý a ani to nie je našim cieľom. Stačí ak pôjdeme tam, kam nás naše túžby zavedú.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára