pondelok 23. februára 2015

"Adopcia" na diaľku - Virtuálna pomoc deťom v Afrike



















Vždy ma fascinovala Afrika. Ako tam ľudia žijú bez tých všetkých vecí, ktoré máme my. Ako to dokážu. Mala som chuť ísť tam na nejaký čas a zapojiť sa do programu vzdelávania detí. No v tom čase sme už boli manželia a túžili sme po rodinke. Potom som si uvedomila, že nemusím byť priamo tam, aby som sa zúčastnila programu pomoci. Viackrát som už počula o adopcii na diaľku, tak som si urobila rešerš, zistila bližšie info, o ktoré sa chcem podeliť.


Adopcia na diaľku je dnes rozšírená forma pomoci, ktorú umožňujú rôzne organizácie. V princípe ide o finančnú podporu jedného konkrétneho dieťaťa (alebo viacerých) z vybraného regiónu "tretieho sveta".

Vzťah darcu a dieťaťa je v realite skôr na úrovni priateľov, nejde teda o adopciu v tradičnom slova zmysle. Ide o pomoc dieťatu, nie o vytvorenie citovej väzby. Poplatok na 1 dieťa sa väčšinou pohybuje okolo 20 EUR mesačne a zabezpečí dieťaťu základné potreby pre plnohodnotný život (výživa, školské poplatky, pomôcky, uniforma aj hračky). Aj keď sa z programu samozrejme dá kedykoľvek vystúpiť, darca by si mal reálne zvážiť svoje možnosti a brať "adopciu" ako záväzok, aby bolo dieťaťu zabezpečená priebežná starostlivosť.

Hlavným cieľom "adopcie" je podporiť deti vo vzdelávaní. Vzdelanie je v Afrike pre mnohé rodiny nedostupné, pretože je spoplatnené. Ďalšou prekážkou býva povinnosť zakúpenia uniformy, ktorá stojí často mesačnú mzdu rodičov. Keď má rodina viac detí, o to ťažšie to pre nich je. Do "adopčného" programu bývajú preto okrem sirôt prihlásené aj deti, ktoré rodičov majú, no sú z veľmi chudobných pomerov. Vzdelanie je úplne kľúčové pre vymanenie sa zo "začaroveného kruhu" chudoby - najprv detí, rodín a nakoniec celej krajiny.

Veľmi sa nám táto idea zapáčila, pretože ide o konkrétnu pomoc, ktorá má individuálny no zároveň komplexný charakter.

Rozhodli sme sa urobiť si na internete research a spoznať, aké sú možnosti v oblasti "adopcie na diaľku". Je poskytovaná viacerými organizáciami a my sme si vybrali Viac než šperk. 
http://www.viacnezsperk.sk/proj/podpor-dieta/

Tak sme sa stali podporovaťelmi Hemmedka.

Prečo sme si vybrali túto organizáciu?

  • Je to malá organizácia (počet koordinátorov by sa dal spočítať na jednej ruke)
  • Špecializuje sa na regióny, ktoré osobne a dobre pozná (Keňa a už aj Tanzánia)
  • Založila ju Mirka z Nitry, ktorá zasvätila projektu svoj život a žije priamo na mieste
  • Tá istá Mirka vystupuje v emailovej komunikácii s podporovateľmi, čo podporuje vierohodnosť projektu
  • Prostredníctvom facebook stránky zdiela novinky z Kene, obrázky detí, dokumentáciu poskytnutej pomoci 
  • Cez zónu podporovateľov na stránke nám vytvorila konto, kde pridáva novinky od nášho "dieťaťa" a máme tak priebežné informácie o tom, ako sa mu darí
  • Máme možnosť poslať mu pohľadnicu a navštíviť ho aj priamo v Keni (možno raz:)
  • Vďaka tomuto systému sa cítime byť súčasťou celého projektu a života "adoptovaného dieťaťa", nehovoriac o tom, že vidíme, kam smeruje naša pomoc - je to veľmi osobné

Čo to obnáša?

  • Pozrieť si facebook stránku, najmä album s deťmi čakajúcimi na svojich podporovateľov
  • Kontaktovať Mirku emailom ohľadom spolupráce
  • Potvrdenie výberu dieťaťa/detí
  • Nastavenie trvalého príkazu v sume 20EUR cez internetbanking a preposlanie printscreenu emailom Mirke ako potvrdenie
  • To je všetko :)

My sme veľmi radi, že sme sa zapojili a sme spokojní s fungovaním tejto organizácie.
Odporúčame ju všetkým.

Ak vás tento článok zaujal, pozývame vás na náš Facebook page, aby ste mali priebežný prehľad o ďalších článkoch, ktoré pravidelne pridávame na blog a tiež iných zaujímavostiach, ktoré na blogu nie sú :) 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára